Het aanleggen van blusgasbeveiliging kan plaatsvinden op grond van verschillende overwegingen en vanuit verschillende invalshoeken door diverse partijen:
Verzekeraar
De blusgasinstallatie kan worden aangelegd op wens van of in overleg met de verzekeraar. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld:
• schade aan apparatuur kan tot gevolg hebben dat het productieproces stilstaat;
• een bedrijf kan naar zijn klanten de producten niet afleveren omdat de productie stil ligt; de klant zou het product dan wellicht bij een andere leverancier afnemen;
• een bedrijf kan failliet gaan nadat een bepaald bedrijfsproces door brand is verwoest; de kosten voor wederopbouw zijn te hoog en door concurrentie verliest men klanten.
Eigenaar/gebruiker
De eigenaar kiest voor blusgasbeveiliging met oog op schadebeperking en bedrijfscontinuïteit. Als brandblusinstallatie kan door de eigenaar/gebruiker van een te beveiligen ruimte worden gekozen voor een blusgasinstallatie.
De keuze van de meest geschikte brandblusinstallatie kan gebeuren op basis van o.m. de navolgende factoren.
• De geschiktheid van het blusmedium: kunnen de aanwezige stoffen worden geblust met dit blusmedium? Niet alle stoffen kunnen bijvoorbeeld worden geblust met water;.
• De kosten van de verschillende soorten brandblusinstallaties in de gegeven omstandigheden;
• Past het ontwerp van de brandblusinstallatie binnen het gebouw? Dit o.a. met betrekking tot een pompkamer (bij sprinklers), de opstellingsruimte voor blusgascilinders (bij blusgasinstallatie), voldoende schuimdicht (bij schuimblusinsatallatie)
Overheid
De blusgasinstallatie kan worden aangelegd in verband met overheidseisen. De overheid kan worden vertegenwoordigd door de diverse adviserende afdelingen binnen een gemeente zoals de brandweer, milieuzaken, bouw- en woningtoezicht.
De overheid kan eisen stellen aan een blusgasbeveiliging als deze voor doormelding is gekoppeld aan de brandmeldinstallatie van het gebouw of rechtstreeks op een doormeldeenheid.
Vanuit voorschriften kan ook een eis worden aangegeven ten aanzien van het aanbrengen van een brandblusinstallatie. Een voorbeeld hiervan is de richtlijn Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 15 (PGS 15) als een bepaald beschermingsniveau wordt voorgeschreven voor een opslag met gevaarlijke stoffen.